Yrkesrollen

Precis som för andra yrkesutbildningar finns det flera namn för den yrkesroll du kan få. Hur en arbetsdag inom verktygsteknik ser ut beror på företagets verksamhet, hur stort företaget är osv. Det kan också vara så att arbetet ser lika ut men det namnges olika. Området verktygsteknik är brett och du kommer troligen att välja vissa delar som du brinner särskilt för. För att du ska kunna få en bild av några tänkbara yrkesroller följer här några intervjuer från de företag som vi samarbetar med. 

024A7914

Träffa våra tidigare elever

Aron Jönnervik

Verktygstekniker på Härenviks

”Jag kände att jag ville utvecklas och bli bättre inom mig själv och jobba med framtidens verktyg.

Min arbetsdag som Verktygstekniker är varierande. Det bästa är alla kollegor som jag får jobba tillsammans med, vilket gör det roligt, men också variationen att få sitta med program eller köra CNC-maskin och alla utmaningar som jag ställs inför. Jag gillar när det är mycket variation och en del praktiskt.

"Var öppen och engagerad är mitt bästa tips för dig som söker utbildningen.”

Peter Lundberg

Verktygstekniker på Callo Sintermetall

”Jag jobbade tidigare som personbilstekniker och kände att jag ville byta inriktning. Fick då nys om utbildningen till verktygstekniker och det kändes spännande och intressant för mig. Så jag började att läsa via komvux.

Det bästa med utbildningen tyckte jag var precis allt. Att få lära sig att hantera maskiner, bearbeta på precisionsnivå och få skapa och tillverka saker - det är fantastiskt!

 Jag älskar mitt jobb och vill uppmana dig att gå utbildningen, du kommer garanterat att hitta jobb och jag tycker att det är ett yrke som är kul varje dag.”

Morgan Steinvall

Trådgnistare på MP bolagen

”På gymnasiet läste jag produktionsinriktning och det blev därför naturligt för mig att söka utbildningen som Verktygstekniker. Jag fick jobb direkt efter jag tagit examen på MP bolagen i Ekenässjön.

Här arbetar jag som trådgnistare och det bästa med mitt jobb är friheten och att jag aldrig slutar att utvecklas.

Mitt bästa tips till en blivande verktygstekniker är att alltid försöka vara engagerad under utbildningen, det kommer du att ha nytta utav. Sök utbildningen - du kommer inte att ångra dig"

David Turesson

Verktygstekniker på PVI Ekenäs

”Jag hade inga planer på att studera vidare, men under min sista vecka på praktiken i gymnasiet så hamnade jag hos PVI Ekenäs och blev väldigt intresserad av yrket. Så jag sökte utbildningen till Verktygstekniker och kom in.

Det bästa med mitt jobb är precisionen i tillverkningen, att kunna jaga hundradelars millimeter och samtidigt uppnå fina ytor - det är oslagbart! Man lär sig så mycket!

Mitt tips till dig om du vill gå en rolig utbildning med hög chans till jobb - sök till Verktygstekniker!"

Exempel från våra samverkansföretag

Martin Neuhaus, verktygstekniker

Verktygstekniker

Martin Neuhaus, verktygstekniker på Beslag & Metall

"Jag jobbar med allt från nybyggnation till service och reparation av pressverktyg. Tidigare har jag varit CNC-operatör i många år. Själv kallar jag mig för verktygsmakare men min chef säger verktygstekniker. 

En tjusning i jobbet är när jag får testa ett nytt verktyg eller lösningen till ett problem i ett verktyg – och se att det funkar!

Arbetet blir sällan enformigt då jag både löser problem och tillverkar nya verktyg samt servar och reparerar dem. Det är stor variation!"

Konstruktör

Daniel Paczosa, konstruktör på Kvarnstrands

"En av de bästa sakerna med arbetet som verktygskonstruktör är att jag kan gå ut i produktionen och se mitt verktyg när det tillverkas och förbereds för leverans. Det är väldigt kul att se resultatet av mitt arbete!

Det är en utmaning att rita ett verktyg som uppfyller de krav som kunden har och som även går att tillverka. Samtidigt har jag väldigt stor frihet att lösa problemet inom dessa gränser."

Daniel Paczosa, konstruktör

Hur jobbar MP bolagen Industri med verktygstillverkning?

I denna film får vi en inblick i hur vårt samverkansföretag MP bolagen Industri jobbar med Verktygstillverkningen. Vi får följa chefen för pressverktyg Peter Thomsen som berättar mer om verksamheten.

Kontakta oss

Har du frågor om utbildningen och vilken utbildningsväg som passar just dig? Kontakta oss så hjälper vi dig.

torbjorn_ahnell

Torbjörn Ahnell

Projektledare/Lärare
torbjorn.ahnell@vetlanda.se

anders_svensson

Anders Svensson

Lärare metall TE4/Vux
anders.svensson1@vetlanda.se

Kontakt

Njudungsgymnasiet, Vetlanda kommun
Besöksadress: Norrvägen 6
Postadress: 574 80 Vetlanda
njudungsgymnasiet@vetlanda.se

Teknikcollege_logotype-genomskinlig
Verifierad av MonsterInsights