Yrkesrollen

Precis som för andra yrkesutbildningar finns det flera namn för den yrkesroll du kan få. Hur en arbetsdag inom verktygsteknik ser ut beror på företagets verksamhet, hur stort företaget är osv. Det kan också vara så att arbetet ser lika ut men det namnges olika. Området verktygsteknik är brett och du kommer troligen att välja vissa delar som du brinner särskilt för. För att du ska kunna få en bild av några tänkbara yrkesroller följer här några intervjuer från de företag som vi samarbetar med. 

024A7914

Exempel från våra samverkansföretag

Martin Neuhaus, verktygstekniker

Verktygstekniker

Martin Neuhaus, verktygstekniker på Beslag & Metall

"Jag jobbar med allt från nybyggnation till service och reparation av pressverktyg. Tidigare har jag varit CNC-operatör i många år. Själv kallar jag mig för verktygsmakare men min chef säger verktygstekniker. 

En tjusning i jobbet är när jag får testa ett nytt verktyg eller lösningen till ett problem i ett verktyg – och se att det funkar!

Arbetet blir sällan enformigt då jag både löser problem och tillverkar nya verktyg samt servar och reparerar dem. Det är stor variation!"

Konstruktör

Daniel Paczosa, konstruktör på Kvarnstrands

"En av de bästa sakerna med arbetet som verktygskonstruktör är att jag kan gå ut i produktionen och se mitt verktyg när det tillverkas och förbereds för leverans. Det är väldigt kul att se resultatet av mitt arbete!

Det är en utmaning att rita ett verktyg som uppfyller de krav som kunden har och som även går att tillverka. Samtidigt har jag väldigt stor frihet att lösa problemet inom dessa gränser."

Daniel Paczosa, konstruktör

Hur jobbar MP bolagen Industri med verktygstillverkning?

I denna film får vi en inblick i hur vårt samverkansföretag MP bolagen Industri jobbar med Verktygstillverkningen. Vi får följa chefen för pressverktyg Peter Thomsen som berättar mer om verksamheten.

Kontakta oss

Har du frågor om utbildningen och vilken utbildningsväg som passar just dig? Kontakta oss så hjälper vi dig.

torbjorn_ahnell

Torbjörn Ahnell

Projektledare/Lärare
torbjorn.ahnell@vetlanda.se

mikael_linden

Mikael Lindén

anders_svensson

Anders Svensson

Lärare metall TE4/Vux
anders.svensson1@vetlanda.se

Kontakt

Njudungsgymnasiet, Vetlanda kommun
Besöksadress: Norrvägen 6
Postadress: 574 80 Vetlanda
njudungsgymnasiet@vetlanda.se

Teknikcollege_logotype-genomskinlig
Verifierad av MonsterInsights